Betalingsverzoeken

Heb je vaak last van klanten die niet betalen en kan je eenvoudig voor deze klanten hun producten of diensten annuleren? Dan kan je gebruik maken van betalingsverzoeken om de klanten eerst te laten betalen voor er een factuur wordt opgemaakt.

Een betalingsverzoek wordt in tegenstelling tot een factuur niet opgenomen in de boekhouding, waardoor je de btw pas hoeft te betalen wanneer de betaling voldaan is en de factuur wordt opgemaakt.

Let wel op: wanneer je verdere stappen wil ondernemen om een betalingsverzoek in te vorderen, maak je beter een factuur op omdat hier meer wetgeving rond bestaat.

Betalingsverzoeken activeren

Het documenttype 'Betalingsverzoeken' moet in eFactori eerst geactiveerd worden:

  1. Navigeer rechtsboven naar je e-mailadres en kies 'Apps en koppelingen' in het menu.

  2. In de lijst van 'Apps en koppelingen met betrekking tot documenten' ga je naar 'Betalingsverzoeken'.

Van zodra je deze uitbreiding geactiveerd hebt, kan je ze meteen gaan gebruiken. In het linkermenu zal er nu een lijn met documenttype 'Betalingsverzoeken' verschijnen.

Betalingsverzoeken aanmaken

Het aanmaken van een betalingsverzoek volgt hetzelfde schema als een factuur, offerte, ... Vanuit het overzicht van betalingsverzoeken kan je eenvoudig een nieuw verzoek aanmaken.

Toepassing als pro-formafactuur

Een tweede toepassing van de betalingsverzoeken is de mogelijkheid om ze te gebruiken als pro-forma facturen. Pro-formafacturen bevatten net zoals de betalingsverzoeken geen opsplitsing excl./incl. btw op het document en kunnen dus perfect hiervoor gebruikt worden.

De titel "betalingsverzoeken" kan op de printversie aangepast worden naar "pro-formafactuur". Dit gebeurt door de interne code van de template te bewerken. Stuur een e-mail naar support@efactori.be en wij brengen dit meteen voor jou in orde!

Omzetting naar factuur

Een betalingsverzoek kan eenvoudig gekopieerd worden naar een factuur. Vanuit het overzicht van betalingsverzoeken kan je een verzoek selecteren. Via de blauwe knop 'Acties' zie je welke mogelijkheden er zijn; de onderste actie is 'Kopiëren naar nieuwe factuur'.

Als de factuur reeds voldaan werd omdat men al via het betalingsverzoek betaalde, kan je dit bv. in het onderschrift op de factuur aangeven.

Last updated